Fødevareindustrien og risikoanalysen er et fokuspunkt
I de senere år er fødevaresikkerhed blevet et stadig vigtigere emne i fødevareindustrien. Forbrugernes tillid har lidt overdreven som følge af forskellige tilfælde af svindel og skandaler. Fødevareindustrien gør sit yderste for at gendanne denne tillid ved at kortlægge forbrugerrisici og fjerne eller reducere disse til et acceptabelt niveau.
Kortlægning af forbrugerrisici nærmer sig fødevaresektoren i henhold til HACCP-systemet: alle potentielle risici analyseres. For faktiske fødevaresikkerhedsrisici træffes passende kontrolforanstaltninger. Det er vigtigt, at risikoanalyserne holdes ajour i et brugbart dokument, hvor ændringer også kan behandles.
For en fødevarevirksomhed med en gennemsnitlig størrelse er det ikke ualmindeligt, hvis listen over potentielle risici er omkring 500 risici. Dette vedrører råmaterialer og procesrelaterede risici samt fødevaresvindel. Ikke alle fødevaresikkerhedsrisici er statiske; effekten og hyppigheden af en risiko kan ændres. Af denne grund skal et risikoanalysesystem altid være dynamisk og kunne forudse og håndtere disse ændringer.
Mange fødevarevirksomheder vælger at udføre risikoanalysen i Excel. Dette regneark har mulighed for at automatisere og strukturering spørgsmål, som et resultat af hvilke ændringer der er nemme at implementere, og som det er let at filteret. Der er dog en underliggende risiko: en fejl kan let foretages i Excel. Makroer og betinget format kan gå grueligt galt. Så er det en enorm opgave at reparere en fejl. Excel-filer kan også blive store og langsomme. Risikoanalyser skal altid være gennemførlige og tilgængelige. Dette gør Excel uegnet.
Kampen for at få forbrugernes tillid har ført til en stigning i antallet af online systemer, der kortlægger fødevaresikkerhedsrisici, f.eks. SSAFE, RASFF og Riskplaza . Behandling af oplysninger fra disse portaler er stadig manuelt arbejde: nogen skal overvåge hjemmesiderne og filtrere indholdet efter relevans. Derefter skal ændringer gennemføres i risikoanalysen. Også her foretages der regelmæssigt fejl, eller ændringer overses. Forvaltningen af et fødevaresikkerhedssystem er ikke vandtæt på denne måde.