Udfordringen med gennemsigtige risikoanalyser
På verdensplan udfordres fødevareindustrien mere og mere. Det er derfor vigtigt at opbygge tillid til mad. Risikoanalyserne, som fødevareproducenter skal udføre, er meget komplekse og skal udføres med ekstrem forsigtighed. Risikoen udvikler sig mere alvorligt og hurtigere på det nuværende marked. Det er derfor en udfordring at holde risikoanalyserne gennemsigtige og ajourførte.
TRE TYPER
I dag kan risikoanalyser opdeles i tre typer:
1. HACCP (
risokoanalyse og kritiske kontrolpunkter)
2. TACCP (trusselvurdering og kritiske kontrolpunkter)
3. VACCP (sårbarhedsvurdering og kritiske kontrolpunkter)
HACCP beskæftiger sig med forebyggelse af utilsigtede risici i fødevaresikkerheden. TACCP og VACCP vedrører økonomisk gevinst og bevidst skade. Den stigende opmærksomhed for korrekte og komplette risikoanalyser er opstået blandt andet gennem ny lovgivning, produktindkaldelser og forbrugernes stigende opmærksomhed med hensyn til fødevaresikkerhed.
Siden EC 1169/2011 er trådt i kraft, overvåges allergener meget nøje i relation til mærkning. Antallet af tilbagekaldelser af produkter i de senere år er steget betydeligt, delvist som et resultat af dette. Risikoanalysen skal derfor tilbyde tilstrækkelig uddybning inden for mærkningskontrol.
I NYHEDERNE
I de senere år har der været en masse nyheder om snyd og forfalskninger. Eksempler er melamin- og hestekødsskandalen. I 2016 blev SSAFE-værktøjet lanceret, ved hjælp af hvilket risikoen for fødevaresvindel kan bestemmes. Food Defense, der sikrer produktionsanlægget mod forsætlig forurening, får også mere og mere opmærksomhed. Derudover offentliggøres alle tilbagekaldelser og afvigelser i Europa i RASFF-portalen. Forskellige fødevaresikkerhedsstandarder har inkluderet disse sektioner i deres program . Med andre ord: fødevarevirksomheder er forpligtet til at kortlægge risiciene og træffe passende foranstaltninger inden for fødevaresikkerhed, fødevaresvindel og fødevareforsvar.
VIDEN
Der kendes mere og mere om råmaterialerisici. Dette beskriver, hvordan råmaterialerisici skal beskyttes. Kontrolforanstaltninger kan være:
– Analyse ved levering ved hjælp af prøveudtagning;
– Gennemførelse af en revision hos leverandøren;
– Deltagelse i et kædegarantisystem , f.eks. COKZ og Riskplaza . Riskplaza er en databank med information om fødevaresikkerheden i råvarer. Databanken inkluderer råmaterialerisici, lovgivning, videnskabelig information og mulige kontrolforanstaltninger.
På baggrund af al tilgængelig information kan risikoanalyser gøres mere og mere specifikke. Fødevareproducenter forventes også løbende at opdatere deres risikoanalyser.