Vurdering af sårbarhed ved fødevaresvindel
Alle er involveret i risici for fødevaresvindel. Også din virksomhed, lille eller stor. Tænk her på for eksempel leverandøren, der forfalsker sit økologiske certifikat, olivenoliebonden, der blander sin olivenolie. Du læser det næsten dagligt i medierne. GSFI-standarderne stiller derfor stadig strengere krav til håndtering af fødevaresvind. Dine kunder spørger også i stigende grad, hvordan du beskytter dine svindelrisici.
Tillid til fødevarekæden
Det er meget vigtigt for hele fødevarekæden – fra landmand til forbruger – at forhindre og bekæmpe fødevaresvindel. Madsvindel truer primært forbrugernes tillid til kæden og kan endda få konsekvenser for fødevaresikkerheden. For at håndtere risici for fødevaresvindel er behovet for en velunderbygget sårbarhedsvurdering af fødevaresvindel essentiel.
Tre-trins sårbarhedsvurdering
Mange virksomheder har vanskeligt ved at foretage en god analyse af risiko for svindel samt bestemme de rigtige kontrolforanstaltninger baseret på de risici. Hvilke risici skal tages i betragtning, og hvordan bestemmer du sandsynligheden for, at svindel opstår? Vores tretrinsplan hjælper dig på vej.
Trin 1: Indsamling af information
Du starter med at indsamle de data, der skal medtages i risikovurderingen af svindel.
- Meld leverandøren til politiet? af leverandøren i kæden. Er det for eksempel en erhvervsdrivende eller en producent?
- Leverede råvarer og ingredienser inklusiv oprindelsesland. Sammenstillede produkter skal opdeles efter ingredienser og i procenter
- Krav fremsat, for eksempel et økologisk- eller herkomstkrav
Derudover er det vigtigt at indsamle information til udførelse af risikoanalysen. Dette vedrører blandt andet:
- RASFF svindet rapporter
- Korruptionsindeks for at bestemme, hvilke herkomstslande der har en øget risiko for korruption.
- Besked om risiko for fødevaresvindel via Trello
- Besked på EU Scene Hubs hjemmeside
- Data om leverandørvurdering
- Input fra eksterne databaser, såsom Riskplaza og Safety HUD (medlemskab er påkrævet)
- Andre videnskilder
Trin 2 Identificering af svi
Du kontrollerer derefter, hvilke svindelrisici der kan opstå ved hver råvare, ingrediens eller ingrediensgruppe. Tænk over:
- udskiftning, f.eks. t billigere produkter
- Fortynding, f.eks. med vand
- Blanding, f.eks. med billigere kryderier
- produkter på det sorte marked
- forkert mærkning på etiketten (falske påstande)
Trin 3: Risikovurderinger og kontrolforanstaltninger
Start med en risikovurdering baseret på en række analyser:
- Hvad er synsynligheden for, at der kan opstå svindel?
Du vurderer per leverandør i kombination med ingrediensen (gruppe), hvor stor en chancen der er for, at en specifik svindelrisiko opstår. Du gør dette på baggrund af indsamlede oplysninger, såsom historiske data, oprindelsesland osv. - Hvad er sandsynligheden for at opdage svindel?
Med andre ord: hvad er chancen for, at svindlen kommer frem i lyset? Er det f.eks. muligt med en simpel synskontrol, eller kræves der dyre eller komplekse analyser? - Hvad er rentabiliteten ved svindel?
Du kan forestille dig, at det for nogle produkter kan være meget rentabelt at snyde med dem. Det tager med i sårbarhedsvurderingen. - Hvilken indvirkning har bedrageri på fødevaresikkerheden, på et krav eller på lovgivningen?
Med andre ord: hvad er konsekvenserne af svindel? Er der f.eks. en afvigelse fra et krav ved tilfælde af svindel, der kan medføre reduktion af forbrugernes tillid? Virkningen er vigtig for at bestemme den efterfølgende kontrolforanstaltning.
Udfra risikoanalysen bestemmer du, om der kræves yderligere kontrolforanstaltninger, såsom en yderligere analyse af et råmateriale eller specifikke kriterier for udvælgelse af leverandører eller f.eks. ekskludering af et bestemt herkomstsland.
Forholdene for fare for fødevaresvindel ændrer sig konstant. Af denne grund skal du udføre en sårbarhedsvurdering mindst en gang om året og opdatere den med jævne mellemrum med nye svindelrapporter.
Brug for ekstra information?
Erfaringen viser, at en sårbarhedsvurdering ofte undervurderes. Derfor kan du finde meget mere information om fødevaresvindel på hjemmesiden Riskplaza.
- Webinar: Smart og effektiv overvågning af fødevaresikkerhed og svindeltilfælde
- Webinar: Fødevarebedrageri, hvordan beskytter du dig mod det?
- Mest stillede spørgsmål i webinaret Fødevarebedrageri
Til slut
Riskplaza-databasen og Safety Hud kan ikke kun give dig værdifuld information, men også spare dig for en masse arbejde. Alle svindeltilfælde indsamles løbende, og du modtager rapporter om aktive tilfælde, der er aktuelle for din virksomhed. Detter kan spare dig for meget tid og søgning.