Migration og kontaktmaterialer til fødevarer
Som professionel ved du naturligvis alt om fødevaresikkerhed. Men som forbruger kan du godt komme ud for et par overraskelser. Har du for eksempel også prøvet at tilberede et måltid i mikrobølgeovnen, for herefter at tage en halvt smeltet plastikbakke ud af apparatet? Må vi høre om du spiste måltidet?
Da vi fik mere viden om emnet migration, blev vi ligesom dig forskrækkede over at læse ovenstående introduktion. Migration er det mest undersøgte og lovbestemte fødevaresikkerhedsaspekt, når det gælder kontaktmaterialer til fødevarer. Vi taler så ikke kun om emballagematerialer til levnedsmidler, men også udstyr og grej, som kommer i berøring med mad og drikkevarer, såsom bægre, tallerkner, udstyr og maskiner. Mange af disse produkter er lavet af for eksempel plastik, papir, pap, glas eller keramik.
Migration og sundhedsrisici
Det er et faktum, at der kan frigøres stoffer fra kontaktmaterialer til fødevarer, som efterfølgende kan ende i fødevarerne. Det er dét, vi kalder migration. Migration giver mulighed for, at forbrugeren kan indtage fødevaren. En risikovurdering undersøger dog om der kan opstå uønskede helbredseffekter fra disse stoffer. Afhængig af risikovurderingen og migrationsgrænserne, kan stoffet godkendes til brug i kontaktmaterialet til fødevaren.
Enkle eksempler på risici:
- En grydeske, der afgiver farve i kogende vand. Der kan muligvis frigives stoffer, som kan skade helbredet
- en tagine, der frigiver tungmetaller såsom bly og cadmium, der på længere sigt kan forårsage skader
- stoffer, som frigives fra pvc-emballage, såsom det kræftfremkaldende stof vinylklorid
- Tryksværte på (genbrugte) emballager, som smitter af på fødevaren. Der kan muligvis frigives mineralolier, som kan skade helbredet
Juridiske rammer i europæiske og nationale regler
I forordning (EG) 1935/2004 stilles der almene krav til kontaktmaterialer til fødevarer. Derudover gælder der mere specifikke retningslinjer til for eksempel plastik, keramik og regenereret cellulose. Der findes også retningslinjer for genbrugte materialer og aktiv og intelligent emballage (eksempel: ved fordærv skifter emballagen farve). For øvrige materialer gælder national lovgivning. Hvis dette mangler, er producenten selv ansvarlig for den kemiske sikkerhed.
Positive lister med stoffer
For plastik og regenereret cellulose gælder der i Europa positive lister med tilladte stoffer (via EFSA).
Migrationsgrænser og prøver (almene og specifikke)
Migration af forurenende stoffer fra emballage og andre materialer til fødevarer fastslås ud fra migrationsprøver, som udføres af et godkendt laboratorium. Herfor gælder:
- de globale (almene/totale/artsbestemte) migrationsgrænser. Her gælder en grænse på 60 mg/kg. Her bestemmes den samlede mængde af stoffer, som migrerer fra materialet over til en prøvevæske
- specifikke migrationsgrænser (SML’er), maksimale mængder (QM’er), renhedskriterier, gruppegrænser (SLT(T)’er og begrænsninger for anvendelse. En specifik migrationsprøve fastslår om et stof forbliver under de fastlagte grænser.
Migrationsprøver udføres for det meste med simulanter, nemlig husholdningssprit 10% (v/v), eddikesyre 3% (m/v), husholdningssprit 20% (v/v), husholdningssprit 50% (v/v) og vegetabilske olier. Derudover bestemmes temperaturen og varigheden for migrationen, afhængig af de reelle anvendelsesforhold eller ”worst case”-scenario. Dette udføres ifølge standard testforhold for blandt andet tid og temperatur. Nogle gange bliver ‘worst case’- scenarier beregnet eller der arbejdes meden migrationsmodel. De anvendte simulanter og anvendelsesforholdene skal svare til kravene for fødevaren, som kontaktmaterialet kommer i berøring med.
Overensstemmelseserklæring eller Declaration of Compliance
Som fødevare- eller emballageproducent kender du sikkert til overensstemmelseserklæringen (OE) eller DoC. Heri står der:
- om producenten af kontaktmaterialet allerede har udført arbejdet med at overholde grænserne;
- om emballagen lever op til alle lovmæssige krav, som er nødvendige for anvendelsen;
- om kontaktmaterialet er velegnet til produktets kontaktforhold;
- om grænsen for visse tilsætningsstoffer eller smagsstoffer i fødevaren ikke overskrides med migration fra emballagen
Riskplaza tilbyder perfekt understøttelse
Det er derfor vigtigt at have tilstrækkelig viden og indsigt, når det gælder migration. Både når det gælder specifikke krav og deres betydning for fødevaresikkerheden i dine produkter. Det kan være en kompleks sag for de fleste. Men Riskplaza’s database er en perfekt understøttelse til dette. Denne databank følger nøje al udvikling indenfor emballage og lovgivning og har en klar og tydelig liste med information til dig.