Kontaktmaterialer til fødevarer: gør det rigtigt!

 In Geen onderdeel van een categorie

Kontaktmaterialer til fødevarer: gør det rigtigt!

Kontaktmaterialer til fødevarer er meget vigtig i levnedsmiddelbranchen. I form af emballage bidrager de til kvalitet og fødevaresikkerhed. Produktet ser tiltrækkende ud og skiller sig ud fra andre produkter. Samtidig ser vi, at det i mange virksomheder er en vanskelig del af produktudvikling og innovation. Der er nemlig meget, der skal ses på, når fødevaresikkerheden påviseligt skal garanteres.

Kontaktmateriale til fødevarer

Når vi taler om kontaktmateriale til fødevarer, så mener vi materialer og genstande:

  • Som bruges til emballering af fødevarer
  • Som er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer (f.eks. en brødpose, en rørepind eller en skål) eller som man med rimelighed kan forvente at komme i kontakt med fødevarer (f.eks. en genanvendelig plastikpose)

Fødevaresikkerhed kommer først

Der er et stort udvalg på markedet af kontaktmaterialer til fødevarer. Og det stiger kun. Der udvikles nye materialer og former, og der opnås stadig mere viden om fødevaresikkerhed i forhold til anvendte materialer, og opmærksomheden omkring bæredygtig emballage øges (se rammeaftalen for emballage 2013-2022 og SDG 12.5). Overvågning af fødevaresikkerhed bliver derfor kun vigtigere. Det er et faktum, at det er dit ansvar som bestyrer i kæden!

Lovgivning omkring kontaktmaterialer til fødevarer

Du får med meget lovgivning at gøre indenfor kontaktmaterialer til fødevarer på både europæisk og nationalt niveau (vi begrænser os her til Belgien og Holland). Til at begynde med er der almen gældende lovgivning:

  • Forordning (EG) nr. 2023/2006 Gode fremstillingsmetoder (GMP)
  • Forordning (EG) nr. 1935/2004 vedrørende materialer og genstande, som skal komme i kontakt med fødevarer

Bemærk! På materialeniveau er der fastlagt krav på EF-niveau, som nogle gange er suppleret på nationalt niveau. Her et par eksempler:

Plastemballage

Stort set hver fødevareproducent arbejder med plastmateriale. Her får du med specifik lovgivning at gøre:

  • Forordning (EU) nr. 10/2011 Materialer og genstande i plast som vil komme i berøring med fødevarer
  • Forordning (EG) nr. 282/2008 Emballagemateriale i genbrugsplast, som vil komme i berøring med fødevarer

Der stilles andre krav med hensyn til:

  • Brug af tilsætningsstoffer med dobbelt anvendelse
  • Spærrelaget ved materiale i flere lag
  • Anvendelsesspecifikationer:
    • Fødevaretyper, som produktet må have kontakt med (vand, syre, alkohol, fedt, tørt)
    • Maksimal varighed og temperatur for håndtering og opbevaring af fødevarerne
    • Forholdet mellem overfladen og volumen som fødevarerne kommer i berøring med, på basis af dette bestemmes om materialet eller genstanden lever op til kravene

Cellofanemballage

Cellofan er et meget anvendt materiale, som også tit anvendes til atmosfærisk emballage (MAP Modified Atmospheric Packaging). De specifikke krav er fastlagt i:

  • Forordning (EG) nr. 2007/42 Materialer og genstande i regenereret cellulosefilm, som vil have kontakt med fødevarer

Heri står bl.a. kravene for tilladte hjælpestoffer og maksimale mængder.

Coatings på dåser

Her har vi med epoxyforbindelser at gøre. Den specifikke lovgivning finder vi i forordning (EG) nr. 1895/2005 med hensyn til begrænsning af brug af særlige epoxyderivater i materialer og genstander, som vil komme i berøring med fødevarer.

Her gælder blandt andet følgende krav:

  • Specifikke migrationsgrænser (SML’er) BADGE og derivater
  • NOGE og BFDGE må ikke være til stede

Overensstemmelseserklæring eller Declaration of Compliance

Alle dine kontaktmaterialer til fødevarer skal opfylde de juridiske krav. Dette fastlægges i en såkaldt OE eller DoC. Som operatør er det vigtigt, at du har rigtig godt styr på det og hermed påviseligt har garanteret din fødevaresikkerhed.

Et praktisk hjælpemiddel

Vi forstår det fuldstændigt, hvis det er kompliceret for dig at finde og garantere fødevaresikkerheden for kontaktmaterialer til fødevarer. Vi tilbyder dig derfor et praktisk hjælpemiddel: vores Whitepaper-checkliste OE eller DoC!

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search

Vi bruger cookies til at give dig den bedste online oplevelse. Ved at acceptere accepterer du brugen af ​​cookies i overensstemmelse med vores cookiepolitik.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services