Farer for fødevaresikkerheden – Kender du forskellene?

 In Consultancy

Farer for fødevaresikkerheden – Kender du forskellene?

Du har sikkert oftere hørt eller læst om farer for fødevaresikkerheden. Men hvad er det præcis og hvordan håndterer du dem i din organisation eller produktionsproces? Hvilke helbredsproblemer og trusler udgør disse farer for forbrugeren? Hvad kan du selv gøre det for at håndtere disse farer for fødevaresikkerheden? Det er nemlig mange spørgsmål. Men i denne artikel kan du også finde svarene.

Der findes fire forskellige farer for fødevaresikkerheden: (F) Fysisk, (M) Mikrobiologisk, (C) Kemisk og (A) Allergener. Det forkortes også til FMCA. Organisationer, som dagligt producerer produkter har altid med disse farer at gøre. Utilstrækkelig håndtering af disse farer kan føre til helbredsproblemer hos forbrugeren. Forskellige instanser kan efterfølgende give store bøder til producenter og varemærkeindehavere.

En kort beskrivelse af hver fare:

Fysiske farer
Det sker undertiden, at der findes fremmede dele i fødevarer. Det betyder ikke nødvendigvis, at de udgør en fare for fødevaresikkerheden, fordi de ikke er giftige. Men er de skarpe, kan de beskadige en persons mund eller fordøjelseskanal.
Fremmede dele kan også være en indikation på dårlig basishygiejne eller overholdelse af regler, både hvor produkterne høstes og på de forskellige produktionssteder. Tænk her på en adgangskontrol, der ikke udføres ordentligt, eller hvis der for eksempel er træpaller til stede i produktionen og utilstrækkelig inspektion for glas fra lamper og glasflasker. Hvis der er ting, som er gået i stykker, kan der være mulighed for, at en af delene ender i produktionen.
Man kan kontrollere for fremmede dele med en metaldetektor, et røntgenapparat, en si eller visuelt. Hvilke af disse hjælpemidler er det mest velegnede for dig, afhænger af, hvilket produkt, der skal produceres.

Mikrobiologiske farer
Mange mikroorganismer er nyttige, nogle er endda nødvendige. Det er dog meget vigtigt, at man skiller gode og dårlige mikroorganismer godt fra hinanden og træffer de rigtige foranstaltninger i tide.
Foranstaltninger i produktionsprocessen skal foretages på basis af en risikovurdering. Passende foranstaltninger skal fastlægges ud fra en målrettet undersøgelse, for eksempel ved at bruge litteratur fra Riskplaza.
Den mest velkendte og mest forekommende, sygdomsfremkaldende bakterie er Listeria monocytogenes. Den er helt almindelig i naturen og kan vokse under mange forskellige omstændigheder, hvilket gør den til en trussel for folkesundheden.
Listeria monocytogenes kan vokse ved:

  • Lave temperaturer fra 1­­°C­­
  • En pH fra 4,2
  • En aw fra 0,92
  • Høje saltkonsentrationer optil 10%

For en uddybning af Listeria Monocyctogenes, se webinaret: ‘Hvordan kan forudseende mikrobiologi bigdrage til dokumentation af gro af listeria?’
Det er vigtigt at opstille en prøvetagningsplan baseret på risici og få dine råvarer og slutprodukter analyseret. Det er vigtigt, at dette udføres af godkendt laboratorium. Du kan set det på ISO/IEC 17025-certificeringen.

Kemiske farer
Kemiske stoffer kan ende i vores mad på forskellige måder. Når det sker, kan det have negativ indflydelse på helbredet. De standarder, der er godkendt i fødevarer, er optaget i både hollandske og europæiske lovgivninger og regler. Kemisker stoffer ender ofte i produktet via jorden, når det dyrkes. Tænk her på tungmetaller, cadmium og bly, som findes i undergrunden.

Men mycotoksiner kan også ende i vores mad. Ikke kun via skimmel, men også fra produktion, transport eller opbevaring af fødevarerne. Dette inkluderer plantebeskyttelsesmidler, veterinærmedicin og stoffer i emballagematerialer.

Der kan også opstå kemiske stoffer under tilberedningen. Tænk her på akrylamid, når stivelsesholdige fødevarer steges ved høje temperaturer, dioxiner og PAH (Polycycliske aromatiske kulbrinter), når der grilles.

Allergener
Allergener er proteiner, som fremkalder allergiske reaktioner hos mennesker, som er overfølsom overfor dem. Det kan variere, hvor kraftig symptomerne er på en allergisk reaktion: lige fra hududslæt eller let kløe til anafylaksi eller endda dødsfald. Fødevareallergener indtages via mad og kan findes i bestemte produkter. De mest følsommer allergener er fastlagt af den Europæiske Union og skal angives på etiketten.

Der findes 14 obligatoriske allergener, som skal angives, hvis de findes i produktet. (Bemærk, at allergener kan findes både som ingrediens og via krydskontaminering):

 

  • Korn, som indeholder gluten, såsom hvede (herunder spelt og khorasanhvede, før kendt som kamut), rug, byg og havre
  • æg
  • fisk
  • peanuts
  • nødder, såsom mandler, hasselnødder, valnødder, cashewnødder, pekannødder, paranødder, pistacienødder og makademianødder
  • soja
  • mælk, inklusiv laktose
  • skaldyr
  • bløddyr
  • selleri
  • sennep
  • sesamfrø
  • sulfid lupin
  • lupin

Det er meget vigtigt at angive de korrekte allergener og give fuld indsigt i dine produkter. Sådan undgår du at få pålagt erstatningskrav.

Farenanalyse

Ovenstående farer danner et billede af farerne og hvordan de skal håndteres. Tag højde for disse farer, når du laver din fareanalyse. Der findes rigelig med litteratur om dette i Riskplaza’s database og i EFSA-publicerede artikler. At sørge for indsigt i farerne giver samtidig et godt billede af mulige risici i din proces og i dit produkt. Skel mellem mikrobiologiske, kemiske, fysiske og allergene farer. Det vil være lidt af en udfordring i begyndelsen, men på længere sigt vil det give et komplet billede og gøre det nemmere at lave en fareanalyse i fremtiden.

Har du brug for hjælp?

Har du på trods af denne forklaring brug for hjælp til at lave en fareanalyse, så kan du kontakte en ekspert.  Eksperten vil sammen med dig gennemgå alle farer og sørge for en klar og tydelig oversigt.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search

Vi bruger cookies til at give dig den bedste online oplevelse. Ved at acceptere accepterer du brugen af ​​cookies i overensstemmelse med vores cookiepolitik.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services
Vi kender alle til melaminformaldehydFødevaresikkerhed