Excel og risikoanalyse: gylden kombination eller dømt til at mislykkes?
Som fødevarevirksomhed er det vigtigt at udarbejde risikoanalyser, for eksempel for råvarer, processer og Food Defense. Excel ses som det mest praktiske værktøj til at udarbejde et stort og komplekst dokument, såsom en risikoanalyse. Men er Excel faktisk egnet?
EN TIDS-FORBRUGENDE PROCESS
Det koster meget tid at udarbejde en risikoanalyse i Excel. I en risikoanalyse af råvarer alle risici for indgående råvarer. Dette betyder, at alle risici skal beskrives og holdes ajour på baggrund af ændringer i risici og sammensætningen af råvarer. Dette er en tidskrævende proces.
FUNKTION AF FORMLER
En fordel ved Excel er muligheden for at arbejde med formler, ved hjælp af hvilke bestemte kolonner, linjer og / eller faner er forbundet til hinanden. Ved hjælp af denne form for ‘automatisering’ overtages arbejdet fra brugeren. Brugere skal dog være opmærksomme på den komplekse funktion af formler. Når formler bruges eller anvendes forkert, kan hele filen miste sin funktion. Dette er en enorm ulempe.
IKKE ORDNET OG INDEBÆRER RISIKO FOR FEJL
Risikoanalysen er et komplekst og omfattende dokument. Når man udarbejder risikoanalysen i Excel, er det vigtigt at vælge en korrekt konstruktion og ordnet layout. I praksis er dette ofte vanskeligt. Jo større dokumentet er, jo mindre ordnet er helheden.
Genkender du de ovennævnte punkter? Chancerne for at du gør er store. Årsagen til dette er, i sammenligning med Excel, at der er andre effektive metoder til at udarbejde en risikoanalyse, for eksempel via et digitalt system. Hvordan virker det? Og hvad er fordelene ved digitalisering?