Codex Alimentarius – Hvad er det og hvordan forholder den sig til lovgivningen?
Codex Alimentarius blev oprettet i 1962 af de Forenede Nationer efter at regeringer i slutningen af halvtredserne havde indset, at den internationale fødevareproduktion begyndte at stige. Det betød, at der udover national og regional lovgivning også skulle indgås aftaler om lovgivning på internationalt plan.
Codex Alimentarius er en mellemstatslig organisation, der hører ind under World Health Organisation (WHO) og Food and Agricultural Organisation (FAO). På nuværende tidspunkt er 189 lande og én organisation (Den Europæiske Union) medlem. Det svarer til godt 98% af verdens befolkning. Udover regeringer fra deltagende lande kan observatører fra internationale virksomheds- og forbrugerorganisationer have stor interesse i at udvikle normer og retningslinjer. De har dog ingen stemmeret i Codex og kan kun deltage i komiteer og rådgive.
Globale sundhedsnormer
Codex Alimentarius-kommissionens mål er blandt andet: at formulere og harmonisere globale sundhedsnormer og udarbejde retningslinjer og anbefalinger indenfor følgende områder:
- Landbrugs- og fiskeriprodukter
- Levnedsmidler
- Tilsætningsstoffer og forurening i levnedsmidler
- Dyrefoder
- Veterinærmedicin
- Pesticider
- Mærkning
- Analyse- og prøvetagningsmetoder
- Adfærdsnormer og kodekser for god landbrugspraksis
- Retningslinjer for hygiejne til beskyttelse af konsumenternes sundhed
- At sikre ærlig international handelspraksis
Codex’ arbejde er baseret på videnskabelige undersøgelser, hvor alle normer og retningslinjer indenfor sikkerhed er testet for forbrugeren og bliver understøttet af forskellige uafhængige, videnskabelige rådgivende organer.